top of page
ראש השנה.png

ראש השנה

תקיעה בשופר

white symbol opacity 15.png

כשופר הרם קולך

(ישעיהו נח, א)

מצוות השופר מקושרת לרוב להתעוררות הלב ולחשבון הנפש שאנו עורכים בימים הנוראים, קול התרועה מעורר אותנו להרהר במעשינו ולשוב אל הלב ואל האלוהות.  

לקראת החג נפרסם כאן באתר סרטון של תקיעות שופר כמו גם מגוון של תפילות מקוונות בקהלות התנועה. מוזמנים להכין את עצמכם ולשמוע קול שופר!

למה שופר?

תְּקִיעַת שׁוֹפָר בראש השנה היא מצוות עשה מן התורה. ראש השנה מכונה בתורה כ "יום תרועה" ו"זכרון תרועה" ,וחז"ל למדו מכך שיש מצווה להריע בשופר בראש השנה. את האופן בו אמורים לתקוע בשופר למדו חז"ל מתיאורי התקיעה במצוות היובל, ובהתאם לכך הם הורו לתקוע שלוש פעמים בראש השנה. כמו כן הם התקינו שלושה רצפים של תקיעות הכוללים שלושה סוגים של קולות: תקיעה - קול ארוך ומושך.-  שברים - שלושה קולות קצרים. תרועה - מספר רב של קולות קצרים ביותר (לפחות תשעה). תוקעים בכל רצף 30 קולות (18 תקיעות, 6 שברים, 6 תרועות) ומוסיפים עוד 10, כך שבסה"כ אנו מצווים לשמוע 100 קולות בכל ראש השנה. כאשר ראש השנה חל בשבת, לא נהוג לתקוע בשופר. 

white symbol opacity 15.png

"ואמרו לפני בראש השנה מלכיות זכרונות ושופרות מלכיות כדי שתמליכוני עליכם זכרונות כדי שיעלה זכרוניכם לפני לטובה ובמה בשופר"

תלמוד בבלי, ראש השנה, ט"ז, א'

קול דממה דקה.jpg

כוונות לתקיעה, שברים תרועה

תקיעה

מה "תוקע" אותנו בחיינו? מה יאפשר לנו לצאת מן המקום הזה? האם המקום התקוע משרת אותנו או מעכב אותנו?

שברים

מהם השברים שיש בחיינו? האם נוכל ליצור מהם משהו חדש? לרפא אותם או לשמור עליהם כעדות? כזיכרון? מה היו נקודות השבירה שלנו בשנה הזאת? כיצד נשכיל לא להגיע אליהן בשנה החדשה?

תרועה

מה גורם לנו להריע? לשמוח בחלקנו? להוציא מפינו קול שמחה ספונטני? שיר הלל?

כוונה לתקיעה
white symbol opacity 15.png

מִן הַמֵּצַר קָרָאתִי יָהּ

עָנָנִי בַּמֶּרְחַב יָהּ:

סדר תקיעת שופר

לשמוע קול שופר

סדר תקיעת שופר

מתוך: מחזור התפילה -השמחה שבלב 

לַמְנַצֵּחַ לִבְנֵי קֹרַח מִזְמוֹר כָּל הָעַמִּים תִּקְעוּ כָף הָרִיעוּ לֵאלֹהִים בְּקוֹל רִנָּה כִּי יְהוָה עֶלְיוֹן נוֹרָא מֶלֶךְ גָּדוֹל עַל כָּל הָאָרֶץ יַדְבֵּר עַמִּים תַּחְתֵּינוּ וּלְאֻמִּים תַּחַת רַגְלֵינוּ יִבְחַר לָנוּ אֶת נַחֲלָתֵנוּ אֶת גְּאוֹן יַעֲקֹב אֲשֶׁר אָהֵב סֶלָה עָלָה אֱלֹהִים בִּתְרוּעָה יְהֹוָה בְּקוֹל שׁוֹפָר זַמְּרוּ אֱלֹהִים זַמֵּרוּ זַמְּרוּ לְמַלְכֵּנוּ זַמֵּרוּ כִּי מֶלֶךְ כָּל הָאָרֶץ אֱלֹהִים זַמְּרוּ מַשְׂכִּיל מָלַךְ אֱלֹהִים עַל גּוֹיִם אֱלֹהִים יָשַׁב עַל כִּסֵּא קָדְשׁוֹ נְדִיבֵי עַמִּים נֶאֱסָפוּ עַם אֱלֹהֵי אַבְרָהָם כִּי לֵאלֹהִים מָגִנֵּי אֶרֶץ מְאֹד נַעֲלָה. (תהילים מז, א-י)

מִן הַמֵּצַר קָרָאתִי יָהּ עָנָנִי בַּמֶּרְחַב יָהּ:
קוֹלִי שָׁמָעְתָּ, אַל תַּעְלֵם אָזְנְךָ לְרַוְחָתִי לְשַׁוְעָתִי:
רֹאשׁ דְּבָרְךָ אֱמֶת, וּלְעוֹלָם כָּל מִשְׁפַּט צִדְקֶךָ:
עֲרֹב עַבְדְּךָ לְטוֹב, אַל יַעַשְׁקֻנִי זֵדִים:
שָׂשׂ אָנֹכִי עַל אִמְרָתֶךָ, כְּמוֹצֵא שָׁלָל רָב:
טוּב טַעַם וָדַעַת לַמְּדֵנִי, כִּי בְּמִצְוֹתֶיךָ הֶאֱמָנְתִּי:
נִדְבוֹת פִּי רְצֵה נָא ה', וּמִשְׁפָּטֶיךָ לַמְּדֵנִי:
עָלָה אֱלֹהִים בִּתְרוּעָה, ה' בְּקוֹל שׁופָר:

בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לִשְׁמוֹעַ קוֹל שׁוֹפָר
בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְּמַן הַזֶּה


תוקעים 30 קולות:

תקיעה שברים תרועה תקיעה:
תקיעה שברים תרועה תקיעה:
תקיעה שברים תרועה תקיעה:

 

תקיעה שברים תקיעה:
תקיעה שברים תקיעה:
תקיעה שברים תקיעה:

 

תקיעה תרועה תקיעה:
תקיעה תרועה תקיעה:
תקיעה תרועה תקיעה גדולה:

 

יאמר הש"ץ זה בקול רם והקהל חוזרים:

אַשְׁרֵי הָעָם יוֹדְעֵי תְּרוּעָה, ה' בְּאוֹר פָּנֶיךָ יְהַלֵּכוּן:
בְּשִׁמְךָ יְגִילוּן כָּל הַיּום, וּבְצִדְקָתְךָ יָרוּמוּ:
כִּי תִפְאֶרֶת עֻזָּמוֹ אָתָּה, וּבִרְצוֹנְךָ תָּרוּם קַרְנֵנוּ:

סדר

מאמר לחג - שופר, כוונת הלב וגבולות בית הכנסת
הרב יהוידע עמיר

אחת ממצוותיו הייחודיות של ראש השנה, שֶבה חייבים הכול, היא שמיעת קול השופר. מצווה זו עתיקה אף מראייתו של היום כראשיתה של השנה, שכן מצינו כבר בתורה "ובחֹדש השביעי באחד לחודש מקרא קֹדש יהיה לכם כל מלאכת עבודה לא תעשו יום תרועה יהיה לכם" (במדבר, כט א).


המשנה עוסקת רבות בתְנאים לכך שנצא יֵצא ידי חובת שמיעת השופר. בהקשר זה היא קובעת: "מי שהיה עובר אחורי בית הכנסת ושמע קול שופר … אם כיוון לבו – יצא, ואם לאו – לא יצא. אף על פי שזה שמע ושזה שמע, זה כיוון לבו וזה לא כיוון לבו". עניינה של המשנה נראה פשוט. אדם הולך בקרבת בית הכנסת ושומע, לגמרי במקרה, את קול השופר. האם יצא ידי חובתו? המשנה תולה את תשובתה בשאלה האם כיוון לבו לצאת ידי חובה זו, או שמא חלף על אוזנו קול השופר כרעש רקע ותו לא. לא עוצמתה של התקיעה או המרחק אל בית הכנסת קובעים, אלא אורח התייחסותו אל אשר ארע לו.


קביעה זו רלוונטית ומעניינת עבורנו היום. ההולך אחרי בית הכנסת מתוך אדישות לשופר ולתפילה, מוכר לנו היטב. לרבים מבניה ומבנותיה של החברה הישראלית, בית הכנסת נראה זר ומוזר, מאיים ומרוחק. הללו עשויים בהחלט לעבור ברחוב בבוקר ראש השנה, ובמקרה לשמוע שופר. בעל כורחם יטעמו  מטעמיו ומניחוחיו של החג. הקביעה שבכך לא יצאו ידי חובת שמיעת קול השופר, היא בעיניי ביטוי של כבוד לכך, שמי שאינם מעוניינים לקיים מצווה ריטואלית אינם "יוצאים ידי חובתה". הם חיים בהתאם לאמונותיהם ולאורחות חייהם.


אולם מי הם אלה המוצאים עצמם מהלכים באחורי בית הכנסת, ובשומעם קול שופר הם מבקשים להיות חלק מן הציבור השומע? מדוע היו באחורי בית הכנסת בעת שרצו לכוון ליבם? מה משמעות כוונת ליבם לשמוע שופר בעודם מהלכים מחוץ לבית הכנסת? נראה, שהמחסום העשוי להפריד בין היהודיה והיהודי לבין בית הכנסת אינו מורכב רק מהשקפות עולם ומהרגלים. לעתים כמהה הנפש, ולו פעם בשנה, לבית הכנסת ולקול השופר, אך הרגליים אינן מוליכות אלא עד לפתח בית התפילה או לאחורי בית הכנסת. רבים הולכים בליל כל נדרי אל פתח בתי הכנסת, על מנת שלא להיכנס לשם. הם שייכים לקהל המתפלל באי שייכותם. על אלה, כמדומני, מבקשת המשנה לדבר. את אלה היא מבקשת לכבד לא פחות מאשר את באי בתי הכנסת ואת הבוחרים שלא להיות שותפים לפולחן המתרחש בו. לא רק מי שצלחה דרכו אל תוככי בית הכנסת עשוי להיות שייך לעדה המתפללת; גם מי שמצאו עצמם באחורי בית הכנסת, תוך שהם מכוונים את לבם, גם הם חלק מקהל המתפללים. גם אליו ואליה צריכים להיות מכוונים לבנו ומעשינו.


בראש השנה עוברים כל באי עולם כבמפקד לפני בורא עולם. כך מספרת לנו המסורת. עוברים יהודים ויהודיות, בנות ובני עמים ודתות אחרות, דתיים ודתיות, חילוניים וחילוניות. בימים אלה שומה על כולנו להכיר בכך, שבשביל רבים מאתנו, מקומנו בתוך קהל המתפללים אינו מובן מאליו ואינו פשוט. שומה עלינו לומר גם לאלה הבוחרים שלא לבוא לתפילה שאחינו ושותפינו הם; שומה עלינו לזכור שיש רבות ורבים הנמצאים באחורי בית הכנסת ולבם פתוח לשמוע. יהי רצון שיהא לבנו פתוח כנגד לבם ושנוכל להאזין לשמיעתם ולהיות שותפים עמם לתקיעת קול השופר.

שנה טובה!

מאמר לחג

קול שופר נמשך בעמקי המדרגות

השיר קול גלגל של שוטי הנבואה טל מבוסס על מקור מספר הזוהר - פרשת ויחי המספר על קול ההולך ומתגלגל בעולם - קול שופר המסובב את הגלגל סביב

bottom of page